Изграждане на мрежи

Компютърните мрежи представляват основен канал за комуникация и обмен на информация между различните устройства – компютри, сървъри, таблети, лаптопи, смартфони, принтери и др. Освен комуникацията помежду им, чрез тези мрежи реално се свързваме с Интернет. Без тези мрежи не може да се осъществява пренос на данни и де факто не можем да ползваме Интернет или друга локална мрежа в офиса или вкъщи. В тази статия ще разгледаме различните видове компютърни мрежи и какво е необходимо за правилното изграждане на мрежи така, че те да функционират надеждно, бързо и сигурно.

banner-8-cabling-small

Компютърната мрежа е прозорец към света. Тя е кръвоносната система на всеки съвременен дом или офис. През нея минава цялата информация от и към вас. Интернет е глобална компютърна мрежа, но не е единствената. Всеки от нас ползва по-малки локални мрежи в офиса или вкъщи. От качеството и бързината на мрежата зависи дали може да достигате до всички ресурси, които желаете, да теглите бързо големи файлове, да изпращате имейл съобщения до колегите си, да водите видеоконферентни разговори и т.н. В съвременния свят почти няма устройство, което да не е свързано към дадена компютърна мрежа, в повечето случаи към Интернет.

Бързата и сигурна мрежа изисква добро планиране при изграждането си. Без нея работата на съвременния офис е невъзможна. За да бъде ефективна, мрежата трябва да е проектирана и изградена от професионалисти и трябва да бъде защитена от хакерски атаки и неоторизиран достъп. Устройствата, които участват в тази мрежа, се свързват посредством кабелни връзки или безжично. Използват се различни видове протоколи за пренос на данни и кабелни връзки.

Кабелна Ethernet мрежа

Най-общо казано това е компютърна мрежа, в която устройствата са свързани посредством кабели. Кабелната мрежа зависи от количеството и качеството на кабелите, защото за изграждането й е необходимо физическо окабеляване до всички свързани в нея устройства. Ще е необходимо да опънете кабели до всяка стая и точка (работно място), където искате да имате достъп до мрежата. Важен момент за скоростта, който касае всички видове мрежи е, че за получаване на максимална скорост на предаване между две устройства, те трябва да поддържат максималната скорост на мрежата. Например: ако имате два компютъра, като единият е с гигабитов мрежов интерфейс, а другият – със 100 Mb/s, то максималната скорост между двата компютъра не може да надхвърли 100 Mb/s, т.е. скоростта на по-бавния. Въпреки това, кабелните мрежи се считат за по-надеждни от безжичните, тъй като при тях не се губи сигнал, няма информационно замърсяване на радио ефира от други безжични мрежи и скоростта на пренос на данни е постоянна. Докато при безжичните мрежи качеството на сигнала определя скоростта на трансфера, но често ако се намирате в зона с прекалено много безжични мрежи, се получава интерференция и всички те взаимно започват да си пречат, тъй като ползват еднакви честотни канали около 2.4 GHz.

Сложното при изграждането на кабелната мрежа е, че трябва да прецените откъде физически да прекарате кабелите. Може да се наложи да пробивате стени и дограми, за да достигнете до всички устройства, които искате да включите в мрежата. Освен това ще са ви необходими различни по вид мрежови компоненти като рутери, суитчове, розетки и др. Поради тази причина повечето домакинства предпочитат да ползват безжични мрежи, които се изграждат лесно и не изискват физическо окабеляване, но както обяснихме по-горе тези безжични мрежи не са толкова надеждни. В офис сградите, където надеждността на мрежата е от ключово значение, все още се предпочитат кабелните мрежи, тъй като при тях се гарантира постоянна скорост.

Важен момент при изграждането на кабелна мрежа е използването на компоненти само от реномирани производители. Тук в пълна сила важи правилото, че евтиното излиза скъпо на по-късен етап, т.е. изборът на евтини мрежови компоненти води до ненадеждна мрежа, която със сигурност ще ви създаде проблеми. Затова при изграждането на кабелна мрежа винаги избирайте производители, които познавате или такива, които са в горния ценови сегмент. Средствата, които бихте спестили, ще се окажат далеч по-малко от главоболията, които ще си създадете.

За изграждането на кабелна мрежа препоръчваме да ползвате услугите на специалисти, тъй като със сигурност ще ви се наложи да обработите кабелите със специален инструмент преди да ги вкарате в устройствата. Това обработване се нарича кримпване и най-общо казано представлява подреждане на малките цветни кабелчета от големия сноп в букса. След като се подредят, те се притискат със специален инструмент. Това е сложна задача и изисква познания как точно да подредите кабелите. Ако го не го направите правилно, няма да се осъществи връзка и мрежата няма да функционира.

Безжична Wireless мрежа

Често изграждането на кабелна мрежа не е оправдано като средства или понякога просто е невъзможно, ако физически няма откъде да прекарате кабелите. Именно тогава един от вариантите е да се изгради безжична Wi-Fi мрежа. Предимството на този тип компютърна мрежа е, че не се нуждаете от никакви кабели или ви трябва само един, който свързва безжичната точка на достъп, т.е. вкарвате само кабела от Интернет доставчика в рутер или access point. Това много опростява изграждането на мрежа и спестява досадното окабеляване, което е свързано с време и инвестиции. Лошата новина е, че не може да получите стабилността и скоростта, които предлага кабелната мрежа, както обяснихме по-горе. Но пък в много случаи това няма да ви е необходимо. Ако разполагате примерно с един стационарен и няколко преносими компютъра, което често се случва в малките офиси или вкъщи, и вашата дейност е свързвана основно с работа в Интернет (електронна поща, сърфиране и др), с офис приложения и разпечатване на документи, то тогава това би бил най-добрият вариант, защото с малко средства ще постигнете целта си.

Ключовият компонент при изграждането на безжична мрежа е рутерът. Това е мрежово устройство, което трансформира сигнала, който идва по кабела в безжичен радио сигнал. Качеството на рутера е от ключово значение за скоростта, надеждността и сигурността на цялата мрежа, тъй като целият трафик и данни минават през него. Неговата задача е да пренасочва (маршрутизира) мрежовия трафик от Интернет към устройствата, включени в локалната мрежа. Основен механизъм в тази задача е NAT (Network Address Translation) протоколът. Тъй като за външния свят (Интернет) локалната мрежа има един единствен адрес, а в нея се съдържат няколко устройства, то задачата на NAT е всяко устройство да получи информацията, която е предназначена именно за него. За целта се „бележат“ пакетите от всеки един вътрешен адрес и рутерът ги пренасочва, знаейки кой пакет за кое устройство е предвиден. Всички съвременни рутери притежават и защитна стена (firewall), която предпазва вътрешна мрежа от опасностите на Интернет. Разбира се, никоя защитна стена не е непреодолима, но опитът показва, че вградената в рутерите хардуерна защитна стена е достатъчно надеждна. Някои рутери имат доста по-богат набор настройки и възможности, които ще задоволят и по-претенциозните потребители, особено тези, които желаят да играят компютърни игри в мрежа, да гледат онлайн телевизия, да споделят файлове помежду си и т.н.

Когато закупувате рутер, препоръчваме да не избирате най-евтиния продукт на пазара, а да закупите такъв, който ви дава богат набор от възможности и високи скорости на безжичната връзка. Много важно е да изберете добър рутер. Производителността на рутерите, както и функционалността им може да варират в широки граници. Има модели, които поддържат и двата радиостандарта –  2,4 GHz и 5 GHz. Вторият би ви помогнал за постигане на по-висока скорост, но пък заради по-високата носеща честота ще има по-голямо затихване при прегради като бетонни плочи. В момента има рутери, които предлагат едновременна работа на два независими безжични радиомодула, работещи  на 2,4 GHz и 5 GHz, като по този начин теоретично скоростта може да бъде удвоена. За целта обаче е необходимо такъв безжичен адаптер да притежава и кореспондиращото устройство.

Трябва да се направи и едно уточнение за скоростта. Съществуват следните стандарти: 802.11a, 802.11b, 802.11g, 802.11n и най-новият 802.11ac. Най-общо казано това са различни протоколи за безжичен Интернет, осигуряващи различни скорости. Препоръчваме ви да изберете рутер, който поддържа 802.11n или 802.11ac, тъй като останалите вече са стари. Важно е обаче да проверите дали всички устройства, които планирате да включите към мрежата също поддържат стандарта на рутера. Ако имате дори едно устройство, което поддържа 802.11g, то то няма да може да се закачи на 802.11n и реално няма да може да ползва по-добрите скорости. Хубавото е, че поне рутерите поддържат по-старите стандарти и това устройство ще може да се закачи към мрежата на по-нов рутер, макар и на по-бавния стандарт. Ако притежавате 802.11n рутер, то теоретичната скорост на предаване е 300 MB/s. Но ако имате 10 компютъра, свързани към безжичната ви мрежа, тази скорост се поделя между тях. Разбира се, съвременните рутери притежават интелигентни алгоритми за управление на трафика, както и възможност за налагане на ограничения на различните устройства и приоритизиране на определен вид трафик. По този начин се оптимизира максимално разпределянето на пропускателната способност в зависимост от нуждите на клиентите. Някои рутери предлагат и безжична функция „гост“, така всеки в обхвата може да се свърже посредством Wi-Fi с Интернет, но без да има каквато и да е видимост или достъп до устройствата от основната мрежа.

Powerline мрежа

Powerline е относително нов тип мрежа в сравнение с Wi-Fi, който дълго време беше в експериментален стадий. Характерното за този тип мрежа е, че използва наличната електроинсталация в дома или офиса за пренос на данни и може да превърне всеки един електрически контакт в точка за достъп до компютърната мрежа. За целта са необходими специални адаптери, които се включват в контакта, и чрез тях може да обменяте музика, видео, данни или да сърфирате в Интернет. Хитро и удобно, защото няма да се налага да пробивате дупки за кабели, а ще ползвате вече изградената електроинсталация в дома или офиса. Достатъчно е просто да има добра инсталация и оттук нататък е необходимо само да се сдобиете с определения брой Powerline адаптери, които са ви необходими, за да включите всички устройства към мрежата. Трябва обаче да имате предвид, че цената на Powerline адаптерите не е ниска и е дори по-висока, отколкото на безжичен рутер. Освен това за осъществяване на връзка са ви необходими минимум две такива устройства. Но на теория максималните скорости на този тип устройства може да достигнат до 200 Mb/s. Така Powerline мрежата предлага реално по-високи скорости от безжичните Wi-Fi мрежи. Дали да предпочетете Powerline пред Wi-Fi зависи от броя на устройствата, които ще включите в мрежата. Ако имате повечко устройства, инвестицията в Powerline адаптори няма да е рентабилна. Купете си просто хубав безжичен рутер! Но ако надеждността и скоростта са от значение, като същевременно не може да дупчите, за да прекарате кабели, то Powerline е удобство.

Надяваме се, че настоящата статия е полезна за вас и ще ви даде насоки каква компютърна мрежа да изберете. Ако имате въпроси или изпитвате затруднения, свържете се с нашия екип и ние ще ви съдействаме с изграждане на мрежи за вашия дом или офис.

0