Как да се предпазим от криптовирус?

Напоследък зачестиха заразите с криптиращ вирус. Този вирус шифрова цялата информация на твърдия диск и всички устройства, до които имате достъп. Това прави цялата информация неизползваема. Не е възможно почистването (декриптирането) на файловете с антивирусни програми. Единственият начин е заплащане на хакерите, пуснали този вирус, с надежда да изпратят ключ. Хакерите не приемат нормални валути и плащането трябва да е в bitcoin (Виртуална и непроследима валута). Не са редки случаите, при които след плащане, „жертвите“ не получават ключ, а искане за още пари.

banner-13-protection-small

Криптовирусите вече повече от 20 години атакуват интернет потребителите, но в последните години тази заплаха е особено атрактивна за киберпрестъпниците, осигуряваща им бърза и лесна печалба срещу неособено големи усилия. Причините за успехите на този род престъпления са различни – некомпетентност или пренебрегване на основни правила за защита (нарочно необновяване на софтуера, безразборно изпълнение на случайни файлове, използването на кракнат софтуер), имплементиране на силни нива на криптиране, невъзможнo да бъдат разбити (като в случая с Cryptowall), споменатата бърза и сигурна възвращаемост на инвестициите, вложени от киберпрестъпниците и др.

За да минимизирате щетите от подобен тип заплахи не забавяйте съветите на специалистите:

1. Архивирайте често данните си, така че даже и файловете ви да бъдат заключени, вие да може да ги възстановите.

2. Използвайте винаги обновен софтуер, особено браузъра си, Flash и Java. Освен посредством прикачени зловредни файлове в имейл писма, този тип заплахи се разпространяват и посредством т.нар. „drive-by download“ атаки. Посещавайки зловредна страница – с необновен браузър и приставки към него – свързана с комплект за експлоатиране на уязвимости, вашата система може да стане обект на атака без да кликате с мишката, където и да е.

3. Инсталирайте антивирусно решение на системата си, което да следи в реално време какво се случва с машината ви. Ако се съмнявате за даден файл, може да му направите допълнителна проверка, посещавайки някой от сайтовете, предлагащи сканиране на файлове с помощта на множество антивирусни програми. Но най-вече, проявявайте здрав разум и помнете, че мнителността невинаги е отрицателно качество.

В случай, че получите ключ, процедурата по възстановяване на информацията отнема близо 5-6 дни в най-добрия случай. Имайте предвид, че тези вируси са троянски коне и не се активират от само себе си. За да се заразите, трябва да отворите заразен файл или да стартирате програма. За да не се стига до тази ситуация, ние препоръчваме:

1. Никога не отваряйте файлове с неясно съдържание или от непознат изпращач независимо какво пише (печалба от лотария, invoice, билети, пикантни новини, ваши голи снимки, информация от DHL, нови условия от PayPal, глоба от съд в Щатите, DVD и др.).

2. Не теглете програми от неясни източници в интернет пространството. Избягвайте Facebook игри и забавни програми.

3. Правете редовен архив на важните файлове на външни устройства – ако няма архив, файловете ви са безвъзвратно загубени!

4. Често вирусът влиза чрез ZIP, RAR, или други компресиращи програми, зад които се крие EXE, BAT или други изпълними файлове.

5. Не отваряйте прикачени файлове ( DOC, DOCX, PDF и други ), за които не сте сигурни, че са от надежден получател и ги очаквате.

6. Ако усетите, че компютърът Ви започне да работи по-бавно от обикновено или пък при стартирането му се появят странни екрани или съобщения, веднага го изгасете!

Ако имате проблем с криптовирус, ако подозирате, че сте се заразили или имате най-малкото съмнение за това, веднага се свържете с нас, за да Ви предложим помощ.

0