Нов живот за стария ви лаптоп

Нов живот за стария ви лаптоп или как да увеличим значително производителността на компютрите в “пенсионна” възраст.

Една от основните причини за бавната работа на лаптопите е скоростта за запис и четене на данните от твърдия диск. Също така значение има и размера на RAM паметта, мощността на процесора и видеокартата, некоректно инсталирания софтуер, вируси. Произведените след 2010 г. лаптопи от среден клас обикновено имат добри характеристики на процесор, видеокарта и памет, които все още могат да свършат работа. Какво да се направи за да им дадем още няколко години живот без непрекъснато да се нервираме, че трябва да чакаме дълго за изпълнението на всяка една дадена команда? Смяна на процесора в повечето случаи е невъзможна (често е запоен на самата дънна платка или охлаждането е проектирано за модул с такава мощност и смяната му с по-мощен води до прегряване).

Един бърз анализ в сервиза може да даде яснота, какво може и какво не може да бъде оптимизирано или какъв ъпгрейд да бъде направен. След като проверим дали има достатъчно RAM памет (ако се наложи, в повечето случаи такава лесно може да се добави), дали охлаждащата система не е задръстена с прах и самата термопаста, която отвежда топлината от процесора към радиатора не е загубила своите свойства с течение на годините (ако се налага може да бъде направена профилактика на охлаждането, а термопастата да бъде сменена с нова).  Обикновено получаваме най-голям ефект при подмяна на твърдия диск със SSD. Смяната на диска буквално действа като “турбо” за Вашата стара система. Докато дори и най-новите “въртящи” дискове достигат скорост на четене на данните около 150MB в секунда, то при SSD технологията този показател е 550MB в секунда, плюс това не се налага да бъдат дефрагментирани, и изразходват много по-малко електроенергия, което позволява на лаптопа да работи по-дълго на батерия.

Друга причина да подмените диска със SSD е, че съвсем спокойно може да бъде ползван при пътуване в автомобил, самолет и т.н. или лаптопа да бъде изпуснат по време на работа без да има риск от повреда, защото няма въртяща се механика, а само чипове, които са добре запоени (за разлика от “въртящите” дискове, които имат въртящи се плочи и глави, които се движат за да записват и четата информация от тях – това е потенциален проблем при ползване в гореописаните ситуации, защото може да причини надраскване на плочите, поява на лоши сектори и дори тотално спиране на работа). Нашата практика е да извадим диска, който сте ползвали до момента, да клонираме цялата информация (включително настоящите операционна система и приложения) върху SSD с подходящ капацитет и да постави SSD диска в лаптопа. Разбира се, като всяко нещо тези нови дискове имат и недостатъци – основният е цената. За щастие с развитието на технологията на производство тя пада непрекъснато и този тип дискове стават все по-достъпни. Въпреки това, ако вие имате голям обем данни и не желаете да заплатите висока цена за SSD с по-голям капацитет, нашата практика е след смяната на диска да поставим стария модул в чекмедже, което монтираме на мястото на оптичното устройство. По този начин получавате добра производителност на  операционната система и голям обем от пространство за вашите данни, като недостатъците са – по-голяма консумация на електроенергия и “осакатяването” на лаптопа, който остава без вградено DVD устройство. Това в крайна сметка не е толкова фатално, защото посредством подходящ кабел оптичното устройство може да бъде включено към USB порт и да се ползва. Така със сума от около 20% от стойността на един нов лаптоп Вие можете да получите една доста добре оптимизирана система, която да служи вярно още няколко години, без да се налага да преживявате неудобствата от налагащата се персонализация, настройки, инсталиране на програми и т.н., които са неизбежни при подмяната на един компютър с друг.

Разгледайте цените на нашия сервиз за компютри и лаптопи.

0