Поддръжка на сървъри за електронна поща

Електронната поща (e-mail) е един от най-разпространените начини за комуникация в последно време. Разпространението и доставката на писмата в електронната поща се реализира с помощта на пощенски сървъри. Пощенският сървър изпълнява 2 основни роли:

banner-6-terminal-small

1. Изпращане на електронните писма – SMTP (изходящ) сървър.

2. Доставка на електронното писмо до конкретния потребител – тук има няколко протокола, които се използват:

а) Най-старият и най-популярен е POP3 – при този протокол електроните писма се съхраняват върху сървъра докато клиентът за електронна поща не си ги потърси. Клиентът не се информира от сървъра за наличие на нова поща и клиентският софтуер трябва периодично да проверява за нови писма на сървъра.

б) IMAP – по-съвременен протокол с разширена функционалност. Ако се използва IMAP, писмата съхранени на сървъра се достъпват от клиента за електронна поща онлайн. При пристигане на нов и-мейл клиентът веднага го получава. Необходима е постоянна връзка със сървъра за електронна поща, но може да се настрои офлайн кеш, така копие на писмата се съхранява в компютъра на клиента.

в) MAPI – Протокол от Microsoft. Дава допълнителни възможности. Използва се основно при Microsoft Exchange сървърите.

Освен работата с електронна поща, някой сървърни продукти като Zimbra и Exchange добавят допълнителни функционалности като календар, контакти, push синхронизация с мобилни устройства, интеграция с активна директория – позволява потребителите да въвеждат еднократно потребител и парола и да ползват всички предлагани услуги.

Сървъри за електронна поща се предлагат от почти всички хостинг компании. Повечето предлагат Линукс базирани решения с основна функционалност – POP3, IMAP, SMTP. Освен като платена хостинг услуга из Интернет могат да се намерят множество сървъри, които предлагат безплатна електронна поща, обикновено само с уеб базиран достъп. Това се прави най-вече с рекламна цел. Такива сървъри са: gmail.com, abv.bg, mail.bg, outlook.com и много други.

С масовото навлизане на електронната поща се появиха и злонамерени потребители. Появи се спамът. Спамът в днешно време е огромен проблем за всички – и за потребители, и за системни администратори. В момента 2/3 от съобщенията из мрежата са спам. Борбата със спама се извършва както при доставчиците така и при клиентите. Повечето съвременни антивирусни програми имат модули за работа с електронна поща, клиентският софтуер за електронна поща притежава собствени филтри. На сървърите се инсталира специализиран антиспам софтуер или се използват хардуерни устройства за антиспам. Някои доставчици предлагат антиспам защита като облачна услуга.

Поради милиардите спам и-мейл съобщения, които се изпращат ежедневно до огромен брой потребители, поддръжката на сървъри за и-мейл се превръща в предизвикателство. От една страна тези спам съобщения представляват огромен Интернет трафик, от друга страна този трафик „задръства“ и-мейл сървърите и пречи на изпращането и получаването на нормалната електронна поща. Системните администратори трябва да се борят със спам съобщенията, да ги филтрират, да блокират и-мейл сървъри, които регулярно изпращат спам, да почистват спам съобщенията от вируси и друг злонамерен софтуер.

Ние от PSP Компютри имаме огромен опит в инсталирането, конфигурирането и поддържането на сървъри за електронна поща. Можем да Ви предложим както Linux базирани сървъри, така и такива, които работят с Microsoft Exchange. И двете платформи имат своите предимства и недостатъци. Затова ние можем да Ви съдействаме да вземете правилното решение какъв и-мейл сървър да ползвате в зависимост от Вашата IT инфраструктура в офиса. Ако ползвате предимно Linux базирани приложения, то по-добре да продължите като инсталирате Linux и-мейл сървър. Ако пък ползвате Microsoft Server 2012, то препоръчваме да продължите с Microsoft Exchange.

Основната задача на IT специалистите, които поддържат Вашите сървъри за електронна поща, е да ги настроят така, че сървърите да филтрират автоматично нежеланата (спам) поща и да пропускат само истинските съобщение. Това е нелека задача предвид факта, че много от и-мейл съобщенията, които са спам, претендират за достоверност, т.е. показват, че са изпратени от Ваши контакти, от популярни личности, от социални мрежи, от системи за онлайн разплащания като PayPal и др. Поради тази причина Вие трябва винаги да внимавате дали получавате достоверна поща или откровен спам. Освен това, винаги проверявайте дали линковете, които се съдържат в и-мейл съобщенията наистина Ви отвеждат на правилния уеб сайт. Преглеждайте в адрес бара на браузъра дали се намирате на точния адрес или на друг, който претендира, че е достоверен. Например много спам съобщения целят да откраднат данните Ви за достъп до PayPal. Те съдържат линкове към уеб страници, които наподобяват 1 към 1 логин страницата на PayPal. Ако избързате и въведете Вашите данни за достъп, те вече ще бъдат изпратени на хора, които ще злоупотребят с тях. Затова преглеждайте дали наистина се намирате на логин страницата като проверявайте адрес бара на браузъра – дали започва с https://www.paypal.com. Ако случайно сте избързали и сте въвели данните си за достъп на неправилното място, не се бавете, логнете се веднага в истинския PayPal и сменете паролата си. Препоръчваме Ви да променяте Вашите пароли за достъп поне веднъж на всеки няколко месеца. Ако желаете да имате сигурност, просто не кликвайте на линкове в и-мейл съобщенията, а директно въвеждайте услугите в браузъра и оттам въвеждайте Вашите данни за достъп, след като се убедите, че се намирате на правилното място.

За всички въпроси и проблеми, които бихте имали с поддръжка на сървъри за електронна поща, може да се обърнете към нашите специалисти от PSP Компютри. Ние ще ви съдействаме с избора на сървър, неговото инсталиране, конфигуриране и ежедневна поддръжка с цел филтриране на нежелания трафик и спам съобшения.

0