Поддръжка на сървъри

Сървърът е специален компютър (хардуерен или виртуализиран), който предоставя определени услуги в компютърната мрежа. Един сървър може да предлага една или повече услуги. Някои от сървърните услуги са: Файлов сървър, Mail, Web, FTP, терминален сървър, сървър бази данни, DNS, DHCP, NTP, FTP и т.н.

banner-6-terminal-small

Операционната система, под която работи сървъра може да е различна, дори и десктоп операционните системи предлагат възможност да се конфигурират някои сървърни услуги. Но обикновено се използват версии на операционните системи, специализирани за сървъри. Масово в наши дни се използват операционни системи базирани на Microsoft Windows Server (server 2003 – поддръжката му изтича на 14.07.2015, server 2008 / 2008r2, server 2012 /2012r2) и такива базирани на Unix – Linux (RedHat, SUSE, CetOS, Debian, Ubuntu), BSD (OpenBSD, FreeBSD, NetBSD.

Независимо от хардуера и операционната система, които използва сървъра, той се нуждае от регулярна поддръжка и мониторинг. Поддръжката на сървърите включва множество планирани и инцидентни дейности като:

  • обновяване на операционната система и услугите;
  • пачване на открити пропуски в сигурността и грешки в софтуера;
  • следене състоянието на предлаганите услуги;
  • следене на статуса на сървъра – температура на процесора, на чипсета, на дисковете;
  • следене на състоянието на дисковите масиви, грешки и предупреждения в логовете на сървъра;
  • организиране на достъпа до услугите;
  • следене на опити за получаване на неправомерен достъп.

Поддръжката на сървърите се извършва от системните администратори или фирми специализирани в сървърната поддръжка. При платените операционни системи и софтуерни продукти фирмата производител предлага ограничена поддръжка включена в цената на продукта, като предоставяне на пачове, добавяне на функционалност, отстраняване на грешки в кода, а срещу допълнително заплащане – обучение, решаване на конкретни проблеми, предоставяне на последна версия на продукта и др. При системите с отворен код, за поддръжка на софтуера се разчита на общности от програмисти, които пишат пачове и оправят грешки в кода на добра воля.

Използването на безплатен софтуер изисква повече знания и по-голям опит от страна на персонала или фирмите, които поддържат сървърите в сравнение с платените платформи. Ето защо на теория поддържането на сървър с операционна система с отворен код, е по-трудно, отколкото поддържането на Microsoft Windows Server. При Windows сървърите управлението и администрирането обикновено стават през административен интерфейс, позволяващ лесен достъп до основни приложения, докато Linux сървърите често биват администрирани през команден интерфейс с въвеждане на текстови команди и параметри. Поради тази причина можем да кажем, че поддържането на Linux сървъри е по-трудоемко и отнема повече време от поддържането на Windows сървъри.

Съществуват множество курсове и сертификати, които повишават квалификацията на обслужващия персонал и доказват неговата компетентност в сървърната поддръжка. Ако търсите човек или екип, който да поддържа вашите сървъри, то задължително поискайте да ви представят сертификатите, които са придобили и които доказват опит и компетентност. Ако се доверите на фирма, която да поддържа вашите сървъри, но която не разполага с необходимия опит и сертификати, рискувате много. Шансовете за грешка ще бъдат големи, а рисковете от загуба на информация – огромни. Затова търсете екип, който разполага с всички необходими сертификати.

В поредица от статии ще ви запознаем с различните типове сървъри и тяхната специфична поддръжка, която основно зависи от видовете приложения, които са инсталирани и се обслужват от сървъра. Съществуват множество алтернативни приложения, които обслужват едни и същи функции, например изпращането и получаването на имейли в организацията. Някои приложения се конфигурират по-трудно от други, но пък предоставят много повече гъвкавост, сигурност и надеждност. В зависимост от вашите конкретни нужди, опитният екип ще ви предложи няколко варианта за избор на сървър, хардуер и приложения. Често хората пропускат факта, че макар по-евтини като първоначална инвестиция, сървърите с операционна система с отворен код са по-скъпи за поддръжка предвид по-сложното конфигуриране и управление. Така например закупуването и инсталирането на Linux сървър може да бъде по-евтино в началото, отколкото Windows Server, но последвалата поддръжка ще се окаже по-скъпа и след няколко години разходите на практика ще се изравнят.

Когато търсите сървър, не бързайте с избора на решение. Посъветвайте се със специалисти, нека ви изготвят примерен разходен план, който да включва както разходите за закупуване на самия хардуер, така и разходите за поддръжка на този сървър за няколко години напред. По този начин вие ще направите информиран избор кой вариант е по-добре да изберете, какви ще са общите ви разходите за поддържането на сървъра и какво може да очаквате от екипа по поддръжката. Ние от PSP Компютри можем да ви предложим всичко това – да опознаем нуждите ви, да ви предложим няколко алтернативни варианта за избор на сървър и да ви изготвим ценова оферта, която да включва всички разходи по конфигуриране и поддръжка на сървъра в зависимост от неговия тип и функции. Вие ще сте наясно колко ще ви струва целия сървър и неговата поддръжка за дълъг период от време напред, без да има изненади. Свържете се с нас, за да ви предложим различни варианти за избор на хардуер и професионална поддръжка на сървъри.

0